Vk Västra Frölunda 20220511

 Ex 1 

Domare Laura Burani


VK  Västra Frölunda 20220918

Ex 1 Nominerad

Domare Helene Liis


Elfsborgskatten  Vårgårda   20221112

  Ex 1

Domare Alioscha  


FHK Varberg 20230318

Cac

Domarens Bästa

Domare Sally Tokens


FHK Varberg 20230319

Cac

Domarens Bästa

Phillipa Holmes


Spinneriet Vårgårda 20230521

Cac

Domare Arja Martikainen

Mina Mirakel´s Estelle  

BLH j 03

Född; 20220714

Mor; Mina Mirakel´s Maräng

Far; Connor Diva Cattita *LT

Efter testade föräldrar Hcm Pkd


Varberg FHK 20230318

CACJ

Domarens Bästa

Sally Tokens


Varberg FHK  20230319

CACJ

Domarens Bästa 

Phillipa Holmes

Scrolla ner för att läsa goda råd.

SE*Decorum Sir Dunder  Choklad BLH b

Född 220511  Finduz

Far: DammThussarnas Murre BLH  b

Mor Carmedes Golden Glow BLH h 24

Efter testade föräldrar HCM o PKD

Kommer att lånas ut till hälsotestade lämpliga honor till sommaren 2023

Scannad hcm Torkel Falk den 22 okt 2023

Holygatesway´s Olida (Siri)

Svartsilver Shaded ns 11

Född 26 juni 2019

WCF Varberg 12 okt 2019

CACP Kanonfin bedömning

Domare Nadezda Tervo

WCF Varberg 13 okt 2019

CACP  Fantastisk bedömning

Domare Jurgen Trautman



Spinneriet  Tångahed

22 maj 2022

Fin bedömning

Cac

SE*Odontassen Queen  ny 11

Född 20190702 Svartgolden shaded

Mor: CH Dutchess Pour Some Sugar On Me

Far:   IC   Mortishia Rozmaryn PL  

WCF Varberg 12 okt 2019

CACP Kanonfin bedömning

Domare Nadezda Tervo


WCF Varberg 13 okt 2019

CACP  Fantastisk bedömning

Domare Jurgen Trautman

Domarens Bästa 



Välkommen till goda råd sidan.  Mycket att tänka på när man skaffar katt.

Läs noga, du kan behöva denna info fortare än du anar.

När ni köper katt från Odontassen har ni livslång support. 

Innan  man skaffar  katt så är det första man bör fundera över, är du en lämplig kattägare? En katt är ett underbart sällskap i 10-20 år och ger mycket kärlek till sin familj men det innebär också ett ansvar. Det är ditt ansvar att katten trivs. Visserligen sover katten ca 16 timmar per dygn men den behöver även sällskap och sysselsättning. Om du periodvis är hemma lite kommer katten att få för dålig stimulans. Du kanske då skall överväga om du bör  skaffa  katt, eller alternativt  skaffa två katter eftersom de då ger varandra sällskap och sysselsättning vid de tidpunkter då du är borta mycket.


                                                       Hemkomsten

En  spännande och skrämmande tid för kattungen är åkturen och hemkomsten till nya familjen.

Allt är nytt, de har flyttat från sin mamma o sina syskon. 

När ni kommer hem, ställ ner buren på golvet, se till att inga andra djur går fram o skrämmer ungen

Gör iordning , kisslåda, mat o vatten.  Har ni två våningar måste ni ha låda på varje våning.

Begränska utrymmet i början, tex ett sovrum, ställ in mat, vatten o låda.

När ni ser att kattungen känner sig bekväm, öppna upp en bit i taget.

En kattunge som tex hamnar i 200 kvm,  kommer att bli jätterädd, kanske springa o gömma sig.

Visa var lådan finns, sätt ungen på lådan efter varje gång den ätit, flera ggr om dagen,  visa också  var mat och vatten finns, ställ gärna vattenskålar på flera ställen i huset/lägenheten, mycket viktigt att de dricker vatten. 


En katt väljer själv var den vill sova, man behöver inte köpa dyra sängar, efttersom de förmodligen inte kommer att ligga där.

En kartong är lycka för en kattunge,  lek mycket med den, det stärker bandet mellan katt o människa.


De tröttnar fort på sina leksaker, ta bort dem och sätt tillbaka dem igen efter ett par veckor, då är de som nya igen.

Bär gärna katten mycket, så den blir van vid hantering.   Tänk bara på att kattungar är höjdrädda. 


Köp ett bra schampoo, och bada 3, 4 ggr om året.

En ren katt tovar inte, men tänk på att katten måste fönas riktigt torr efter badet,  annars tovar den blöta pälsen ihop, och då får man börja om, bada aldrig en katt som har tovor. 

Klipp klorna ett par ggr i månaden.  Går bra med en människoklippare.

Kamma igenom pälsen , helst varje dag,  kamma bort tovor, om sådana finns, titta på trampdynorna, så det inte finns intorkad sand.

Titta även i munnen och öron, bra att man vet hur katten ser ut när den är frisk, då kan man lättare upptäcka om den blir sjuk.

Slemhinnor i munnen ska alltid vara ljusrosa.

Skaffa inte en katt enbart till barnen, även om det är mycket bra för ett barn att lära sig umgås och ta hand om en katt. Det är alltid du som vuxen som skall se till att katten får mat och vatten, att vaccinationer utförs,  och att skaffa kattvakt då ni åker på semester.

Att skaffa katt innebär inte enbart att ni får kärlek och sällskap av er nya familjemedlem. Att leva med djur ger friskare människor då de har en avstressande effekt i vår tids stressade samhälle. Djurägare har lägre blodtryck och löper en mindre risk att drabbas för hjärtinfarkt. Barn mognar fortare, får bättre självförtroende och känner större socialt ansvar om de får umgås med djur. Även depressioner är mindre vanliga hos människor med husdjur.

När ni väl bestämt er för att skaffa en katt, kontakta en seriös uppfödare av aktuell ras, så kommer ni att få många trevliga år med er nya familjemedlem             

Kattens  toalett  bör bestå av en plastlåda som är lätt att tvätta ren och med någon form av kattsand inuti. Det finns många olika sorters kattsand att köpa och man kan prova sig fram för att se vilken man gillar bäst.  Här använder vi sand som klumpar bra, tar bort lukt på sekunden, dammar inte. Finns att köpa på Zooplus.se  Mycket populär så den kan vara slut i omgångar.Finns också en bra sand som heter Golden Grey, olika sorter. Vi har även testat Tigrino, finns i olika utförande. Katter brukar finna sig i vilken sand man  än  väljer  men det är  viktigt att hålla kattlådan ren annars är risken stor att de sätter sig någon annanstans. Och ett sådan beteende kan  vara  svårt att ta bort då de en gång börjat.  Tilläggas bör kanske att vissa katter som vant sig vid en viss sorts kattsand inte alltid uppskattar när deras ägare byter sort på kattsanden, vilket i vissa fall också ger sig uttryck i att de inte använder sin låda. Man kan då pröva att blanda i lite av den gamla sorten och lite av den nya i en övergångsperiod, för att se om katten kan lära sig att acceptera den nya sanden.


Pälsvård

Borste eller kam behövs till långhårskatter. Visserligen kommer de att göra mycket av pälsvården själva genom  tvättning som tar flera timmar per dag men genom att borsta igenom pälsen dagligen kan man undvika att få dessa tovor som inte går att lösa utan att klippa loss dem. Dessutom samlas ju allt löst hår i borsten istället för i magen på katten vilket ger betydligt färre hårbollar att kräkas upp. Tips! En mirakelkam kommer igenom pälsen, och man kan upptäcka tovor direkt.

Äkta Mirakelkam kan köpas hos Hund o kattspecialisten i Örebro.  Googla 

Många katter behöver normalt sett inte badas då de vårdar sin päls bra själva men  ibland  händer det att de inte klara att hålla sin päls ren. Har man en långhårskatt  behöver den hjälp med att hålla sig ren o fräch  så  det är klokt att lära katten att bli badad redan som liten. Någon grad varmare vatten än till människor och ett speciellt kattschampo som är milt och bra. Går bra med hundschampoo också.  Glöm inte att skölja mycket noga. En katt som tidigt lärt sig badas står snällt utan protester i duschen.  Till vardags använder vi Espree, schampoo o balsam. 

Vi använder LadyBel´s torschampoo mellan badningarna. 

Håll även rent öronen på din katt genom att använda en vanlig bomullstops och försiktigt göra rent i ytterörat. Men aldrig ner i hörselgången utan bara i den yttre delen av öret. Det finns även öronrengöring att köpa. Främst utekatter drabbas lätt av öronskabb.

Torka bort smuts i ögon och näsborrar varje dag.



Transport, sovplats o leksaker


Transportbur skall man ha när man transporterar sin katt. Man ska aldrig ha en lös katt inne i bilen då de kan skapa olyckor. Dessutom känner sig katten ofta trygg i sin bur och kan lättare koppla av då man är ute och reser.

Vad det gäller sovplats så väljer katten oftast själv sin plats.  Det finns en uppsjö av sovkorgar och dylikt att köpa men detta är inget man behöver införskaffa direkt. Om man skall åka bort är det en fördel att ta med kattens favoritkorg eller bur med  handduken eller filten otvättad kvar inuti så katten får sin trygga plats med sin egen doft.

Sist men inte minst alla dessa leksaker som finns att köpa till din katt. Det finns mycket saker som katterna tycker är kul men ofta hittar de saker hemma som är minst lika roliga att leka med, pennor, toarullar,  mm. Man skall inte underskatta det där enkla snöret med papperstussen i änden som katten oftast tycker är jättekul gång på gång. Tänk  på att garnnystan och andra saker som katten gärna äter upp  kan bli direkt farligt för katten, då de stoppar upp i tarmen och katten kan bli sjuk. Men glöm inte att det är jättebra att stimulera den vuxna katten till lek och rörelse! 

Utevistelse

 Brittisk Långhår är utpräglade innekatter, de har avlats för att vara inne, eller i inhägnad rastgård, alternativt sele o koppel på promenad.  Katters instinkter gör att de allra flesta katter kommer att vilja gå ut om de har möjlighet till detta. De trivs med att jaga möss och insekter, utforska trädgården och klättra i träd. Har de en gång lärt sig att få gå ut är det svårt att vända dem och endast hålla dem inomhus. De vet då vad de saknar och kan lätt bli lite rastlösa inomhus. Har de däremot aldrig fått vara ute i någon större utsträckning vet de ju inte vad de går miste om och kommer då att tycka att de har bästa liv man kan önska

Har man möjlighet att låta sin katt att vistas  i en inglasad eller innätad balkong eller altan är det toppen för en liten kisse, kanske kan man investera i en sele och ett koppel och leta sig till ett grönområde för att låta dem gå. Det kräver en liten inlärningsperiod för en katt att acceptera att gå i koppel men ger du det lite tid så brukar det gå bra.


Sjukdomar

Det finns en rad sjukdomar en katt kan råka ut för men för att vara kattägare behöver man inte kunna alla dessa. Viktigast är att hålla koll på sin katt och se hur den beter sig och om man sedan upptäcker något onormalt eller att den förändrar sitt beteende, då får man ta kontakt med sin veterinär.  En frisk katt hostar eller väser inte då den andas. Den har inte svårt för att bajsa, eller ihållande diarré. En frisk katt har inga parasiter i pälsen utan har en glansig och fin päls. Den tappar inte  vikt utan anledning och har inte kräkningar. Även en sådan sak som att katten plötsligt kissar och eller bajsar utanför lådan kan vara sjukdomsrelaterat ex. urinvägsinfektion, men kan också vara protest mot något i omgivningen.

Om något av det här är det bäst att ta katten till veterinären.

Våra katter är hälsotestade, scannade hjärtan, för att kontrollera sjukdomen HCM,  som är en hjärtsjukdom.  även Dna testade för njursjukdomen Pkd. 

Utrustning

Går man in i en djuraffär så finns det massor med utrustning och tillbehör till katt. Men det är långt ifrån allt som man behöver från början. Vissa saker behöver dock finns på plats då katten kommer till sitt nya hem.

Klösbräda: Någon form av klösbräda bör finnas till katten då de vässar sina klor. Annars är risken stor att den väljer någon möbel istället, vilket kanske inte blir så uppskattat.  Det finns klösbrädor i alla prisklasser, från de allra enklaste i papper till stora klätterställningar med klösbräda på.  Det kan vara bra att välja ett material av sisalrep el. dylikt som har bättre hållbarhet samt att ha klösbrädan stående så de kan ställa sig på bakbenen och vässa sina klor. Gärna en med sovplats på då katten ofta gillar att ligga lite högt.  Finns bra klösträd på Zooplus.se  Titta på Naturalserien, ganska billiga

Om katten inte använder sitt klösträd, byt plats, gärna vid ett fönster.

Titta på Naturalserien xl på Zooplus.se, bra priser

Klipp klorna när de börjar bli långa, bara den yttersta toppen på klon, hellre lite o ofta så blir också katten van vid denna hantering Lättast är att använda en kloklipp, samma som till människor.

I ditt DjurApoteket bör finnas ögontvätt, örondroppar, rondeller, klorhexidin att rengöra sår kan även användas på svarthaka som är en sort kattakne, små svarta prickar på hakan, tvätta med klorhexidin. , Fortiflora, främjar goda magbakterier. Prokolin om katten får diarre. Ett kosttillskott i pasta form. 

Kattungar har ingen medfödd erfarenhet hur världen ser ut och känns. De måste göra sina egna erfarenheter nämligen genom att känna på och röra vid. Därför är t ex spisen med sina heta plattor, liksom toaletten farliga områden  för en liten kisse. Små kattungar kanske inte kan ta sig upp så fäll alltid ner locket. Kolla också tvättmaskin och tumlare och diskmaskin innan start.

Ha alltid tvättmaskinen stängd, lägg i tvätten när den ska tvättas, då riskerar man inte att katten ligger i maskinen när man startar.  Detta är oerhört viktigt, då katter dör i tvättmaskiner. 

Låt inte sladden till strykjärnet hänga från strykbrädan, hoppar kattungen upp på sladden o får strykjärnet i huvudet så,,,,,,,,,

Häng upp persiennsnören på gardinstången,  det händer olyckor med hängande persiennsnöre där kattungen har strypts. 


Försäkring, vaccination och avmaskning

Försäkring på katten är relativt billigt i förhållande vad det kan kosta dig om katten blir sjuk eller skadad.  Att inte ha råd att hjälpa sin sjuka katt är väl ingen situation vi djurägare vill hamna i.

Våra katter är försäkrade i Sveland, (medlemsägt, med billig o bra premier. er kattunge har en försäkring som ni kan överta om ni vill. Katterna är Doldafel försäkrade i 3 år i Sveland. Man skall förutom bolag ta ställning till vilken form av försäkring man behöver i form av veterinärförsäkring, livförsäkring

 För de allra flesta är det viktigaste att ha en veterinärförsäkring som hjälper till vid olyckor och sjukdomar. Då man köpt en raskatt kanske man även vill teckna en livförsäkring så att man har någon ersättning då katten tragiskt kan förolyckas. Oavsett vad man väljer är det klokt att ringa runt bland försäkringsbolagen och jämföra premier och självrisker samt vilka undantag och vilka övriga villkor som gäller. De olika bolagen har även olika krav på vad som gäller vid införsäkring tex. ID-märkning och veterinärintyg.

Välj ett bolag där FORL/TR  ingår, en tandsjukdom som är ganska vanlig, börja med att borsta tänderna på din kattunge när ni kommer hem, så har den vant sig när de permanenta tänderna kommer.

Katten skall årligen till veterinären för vaccination mot kattpest och kattsnuva. I samband med den årliga vaccinationen kan man be veterinären att även kolla ev. tandsten på katten.

Katter som går ute har ett mycket högre masktryck än de som endast är inne. Innekatter behöver inte avmaskas, om man ändå misstänker mask, kan man köpa testpaket på Apoteket " Kolla Masken" 

Sinnen

Katten har en stor hjärna i förhållande till kroppen. Katter som stimuleras utvecklar dessutom större hjärnor. Kattens sinnen fungerar mycket bra och de har tex. ett helt annat tidsbegrepp än en hund har. En hund blir ju lika glad oavsett om man har varit borta i 10 minuter eller 5 timmar, katten däremot kommer att behandla dig olika beroende på hur länge du har lämnat den ensam.


Hörsel hos katter är  mycket bättre än både människors och hundars. Den välutvecklade hörseln behöver katten då den ligger på lur och lyssnar för att hitta sitt byte. De lyssnar även när de sover för att kunna vakna på mindre än en sekund om något händer. Hörseln försämras redan från 5 års ålder.


Luktsinnet hos katten är väl utvecklat. De sätter gärna sin egen doft på sina familjemedlemmar genom att stryka sig mot dem. Katter kan genom att lukta på maten, veta hur den kommer att smaka.


Synen hos katten är mycket bra, även i mörker ser katten bra, dock ser de inte färger lika bra som oss människor.


Ja det finns mycket att lära sig av dessa härliga självständiga varelser. Katten är en härlig familjemedlem så skaffa en liten kisse om du har tid o lust. Jag tror inte du kommer att ångra dig!

Mat:

Katter är bytesdjur och får i vilt tillstånd i sig kött, ben, brosk och tarminnehåll med grönsaker. Genom att köpa ett färdigt fullfoder så kommer katten att få i sig alla nödvändiga näringsämnen på ett för katten balanserat sätt. Katter skall inte äta ensidig kost som t.ex. enbart vegetabilier eller räkor och oxfilé. Sådan mat är endast som en extra smakbit utöver den vanliga maten. Genom den animaliska kosten får katten i sig den nödvändiga aminosyran  taurin. Utan taurin kommer kattens näthinna att bli förstörd och katten blir på sikt blind. Om man ger sin katt hundmat är risken stor att detta sker, så tänk därför på att ge din katt rätt foder. Fullfoder finns både som burkmat och som torrfoder, men det är att rekommendera att ge den vuxna katten torrfoder som bas. Genom att ge hårdtuggad mat minskar man väsentligt risken för tandsten. Katter har även olika behov i olika skeden av livet t.ex. kattungar och dräktiga honor behöver annat foder.  I dagens samhälle är det inte bara vi människor som lider av fetma. Det blir bara fler och fler även hundar och katter som drabbas av detta. Det är vi som ägare som skall se till våra katters bästa och att mata sina djur på ett sätt som gör att de blir överviktiga. Skulle katten bli ohälsosamt tjock så bör man tänka på att ge  mindre godis och gärna  ett ligtfoder för att få katten ska må så bra som möjligt.

Friskt vatten skall alltid finnas tillgängligt i en skål. Mjölk är det många katter som inte tål. Vill man ändå ge sin katt något extra kan man ge den lite grädde utblandat med vatten.       

Man kan även ge färskfoder, som Tex Musch, frysta köttbullar med enbart kött, den gula påsen är bäst.                                                                             

Mat


Våra Kattungar har ätit Royal Canin Mother and Baby Cat, o Kitten. Bozita, både torrt och mjukt. 

Torrt brukar stå framme så de kan äta lite när de vill.

Katter äter lite men många gånger under en dag. Så fri tillgång är bäst, får de bara mat ett par gånger om dagen kommer de att springa runt och skrika, det är stressande för dem att inte ha mat framme.

Men låt gärna kattungen smaka på annan lämplig mat. Var bara försiktig när de är så här små så den inte blir dålig i magen. Strö på Fortiflora som främjar goda magbakterier.

Små kattungar har känslig mage. Aldrig kylskåpskall mat. Det finns många olika sorters burkmat och torrfoder att välja på. Köp alltid kvalitetsfoder i djuraffär eller hos veterinären.

En vuxen katt ska ha fri tillgång på torrfoder, och få blötmat morgon o kväll, främst för vätskans skull. 

Tänk långsiktigt - en katt kan leva i 15-20 år så du måste noga överväga om du kan ta på dig det ansvaret.

Tänk på att en katt kostar - den ska ha mat, kattsand, årlig vaccination och eventuella andra veterinärbesök, leksaker och försäkring.

Kontrollera innan köpet att ingen i hushållet är allergisk mot katt.

Fundera över hur du ska göra om du vill åka på semester - finns någon som kan vakta katten eller har du möjlighet att betala för kattpensionat?

Katter är revirstarka djur och det kan bli en stor stress för katten att flyttas från sitt trygga revir till ett nytt helt främmande revir. Därför är det viktigt att man gör det bästa för katten när man ska flytta.

Försök att i största möjliga mån komma iordning i det nya hemmet. Så att ni hunnit packa upp alla era saker, ställt möblerna där de ska stå m.m. för att undvika förändringar och stress för katten när den väl kommer in i det nya hemmet.

Optimalt är att om ni kan ta något från det nya hemmet till det gamla hemmet för att låta katten bekanta sig med den nya doften. Om det till exempel är så att ni är två ägare som ska flytta ihop kan man ta en filt eller matta från det nya hemmet till det gamla för att få katten att vänja sig vid den nya doften. Är det ett helt nytt hem man flyttar in i kan man ta dit en filt och låta den vara där under några dagar och sedan ta tillbaka den till det gamla hemmet och låta katten bekanta sig med doften från det nya hemmet.

Nästa steg är att under några dagar, om det finns möjlighet, annars bara direkt innan katten kommer till det nya hemmet, sätta din katts doft i det nya hemmet. Stryk katten med en handduk eller trasa över ryggen men även på sidan av halsen och under hakan så att kattens feromoner, doftämnen, hamnar på handduken/trasan. Sedan stryker du samma handduk/trasa runt hörn, vid huvudentrén och runt möblerna i det nya hemmet. På det sättet kommer kattens doft att redan finnas i det nya hemmet när den kommer dit.

Kattens kattlåda, sovplatser, klösbrädor, klätterställningar, leksaker, mat- och vattenskålar ska finnas på plats innan katten kommer till det nya hemmet.  Köp inte nya saker till en början och byt inte ut sanden utan ha det gamla först så att katten får sin trygghet i saker och dofter den är van vid.

Om ni flyttar till ett hem med flera rum och våningar så introducera katten till ett rum i taget. Ha då kattlådor, sovplats, klösbräda, mat och vattenskål på plats. Kattlådorna ska vara placerade så långt från det övriga som möjligt.

Så länge katten nosar omkring, gömmer sig eller stryker sig ska den vara kvar i det rummet. När katten inte gömmer sig längre och ni ser att den är avslappnad kan ni öppna upp och introducera ytterligare ett område. Men även här se till att först placera ut kattlådor, mat – och vattenskålar och sovplatser, innan ni släpper ut katten.

Olika katter tar olika lång tid på sig när det gäller att känna sig trygga i sitt nya revir. Det kan ta allt från några timmar till några veckor. Man bör ha tålamod och ta allt i kattens takt.

Det är inte helt ovanligt att katten börjar jama mycket i sitt nya hem, detta är ofta för att katten känner sig orolig och otrygg. Om katten jamar eller gör något ni inte önskar, ge inte katten någon uppmärksamhet, skäll inte på katten, ge den inte mat eller liknande, för då kan den lära sig att genom sitt beteende får er uppmärksamhet. När katten beter sig på det här viset, ignorera beteendet tills det slutar. I början kan katten försöka ännu mer av ren frustration men efter ett tag brukar den förstå att beteendet inte kommer leda någon vart. Men även här gäller det att ha tålamod.

Ta gärna hjälp av Feliway, det är syntetiska doftferomoner som kan hjälpa katten att känna sig trygg i sin miljö. Använd både den som du pluggar in i kontakten och sprayen. Sätt gärna in kontaktadaptern en vecka innan katten kommer till det nya hemmet, en sträcker sig över en yta på 50-70 kvm. Använd er även av sprayen i både det gamla hemmet och i det nya så att katten sedan associerar dessa feromoner till dennes trygga revir med det nya reviret. Spraya i det nya hemmet ca 15 min innan ni låter katten komma in. 

Lycka till med din nya familjemedlem

 


 Så går det till på utställning


Det tar ett tag innan man lär sig hur en utställning går till och även då händer det att man glömmer saker som man måste ha med sig! Det kan därför vara bra att inför varje utställning göra en "checklista" där man  skriver upp allt som man måste ha med sig.


Alla katter är välkomna på utställning! Man kan vara en renrasig katt likväl som en huskatt. Alla katter som har stamtavla räknas som renrasiga och de utan räknas som huskatter. För att få anmäla en huskatt måste den vara över sex månader och ha ett huskattsbevis som man skaffar på www.sverak.se

Allt börjar med att man anmäler sig till en utställning. Var utställningarna hålls och när finns länkar till på Sverak.

                                                                                         *

Man måste vara medlem i en kattklubb när man anmäler till utställning. Anmäler gör man genom att registrera sig på "Mina Katter" info finns på Sveraks hemsida.

På anmälan fyller man i alla uppgifter som krävs.  När man väl har anmält kan man samtidigt betala in utställningsavgiften på det kontot som står på inbjudan till utställningen.

När man har anmält är det bara att vänta och se om man kommer med. Har man kommit med på utställningen så får man en bekräftelse, antingen via mail eller post. Detta kan ta tid, men man får ha tålamod. Är det så att man inte kommit med då beror det på att utställningen redan var full när man anmälde och då får man självklart sina pengar tillbaka. För att ha större chans att komma med bör man anmäla första dagen då anmälningstiden börjar, håll koll på datumet på inbjudan.

Tänk på att inte betala innan anmälningstiden, då hamnar man sist i kön.

I förberedelserna inför utställning ingår också att få med sig allt som behövs. Här är en lista över det man behöver ha med sig till utställningen:

� Stamtavla eller huskattsbevis

� Intyg på att katten är vaccinerad och ID-märkt

� Bekräftelsen till utställningen

� Burskynken till buren där katten ska sitta (bur finns på plats)

� Kattlåda med sand (En liten låda utan huv)

� Vatten och mat + skålar (Katten får inte vara utan vatten och mat i sin bur)

� Pälsvårdsartiklar (Kolla med din uppfödare vad som passar bäst för din katt)

Har man kommit med på utställningen är det dags att börja förbereda sig! En utställning är en skönhetstävling och det innebär att katten ska vara ren och fräsch. Katter som är smutsiga eller i dålig kondition kan få sämre bedömning eller i värsta fall inte ens få bedömas. Är man osäker på hur man ska bada katten kan man höra av sig till sin uppfödare eller till sin kattklubb så hjälper de till med hur man ska gå tillväga. Det viktigaste i förberedelsen av sin katt är dock att man klipper dess klor innan utställningen, detta för att ingen ska bli skadad ifall katten blir rädd eller arg.

Man bör även ta med någon mysig filt eller puff till katten som den kan sova på. Sen bör man även tänka på att dagarna på utställning blir långa, katten kan behöva någon leksak och man själv kan behöva en stol att sitta på. Det finns oftast en kafeteria på utställningen ifall man blir hungrig under dagen.

När man har packat allt och förberett klart är det dags för utställning. De flesta utställningar börjar tidigt på morgonen och det är viktigt att vara där i tid. På bekräftelsen står det vilken tid incheckningen är och det är då viktigt att inte missa den tiden.

Väl på plats är det dags att checka in. Detta går till som så att en person från utställningen kollar på kattens stamtavla för att se om den är vaccinerad, ibland även ID-numret och därefter ska en veterinär kontrollera så katten ser frisk ut.


Efter veterinärkontrollen är det dags för incheckning och här ska man visa upp utställarbekräftelsen. När man visat upp sin bekräftelse i incheckningen får man reda på vilket nummer katten har på sin bur och i katalogen som man får eller kan köpa. I den står alla katter som är på utställningen. Burarna som katterna ska sitta i står redan uppradade. På burplaceringslistan ser man i vilken burrad kattens bur finns. Hittar man inte sitt nummer får man prata med nån på klubben så hjälper de en till rätta.


När man har kommit tillrätta, satt upp sina burskynken och satt in katten i buren är det bara att vänta. Man kan ta sig tid att titta i katalogen vilken domare ens katt kommer att ha. När man vet vilken domare katten har går man och tittar vart den domaren kommer att sitta under dagen. Det brukar vara lätt att hitta, på bordet står det namnet på domaren.

Domarna kommer sen vid utsatt tid börja sina bedömningar. Då gäller det att ha koll på när ens egen katts nummer kommer upp. Har man några frågor är det bara att fråga domarens assistent vilket är den person som är hos domaren. Assistenten kan även hjälpa till med att bära ens katt om man känner sig osäker.


När katten ska bedömas bär man fram den till domaren, som sedan tittar på den och känner o klämmer. Vissa domare berättar om vad det tycker om katten, medan andra är tystare. Detta är upp till domaren och inget man kan göra något åt. Det viktigaste att tänka på när man visar sin katt är att lyssna på domaren om den pratar och vara lyhörd på om den vill att man ska ta katten. Efter detta är det bara att se hur det går! Domaren kanske vill se katten igen eller så är katten färdig för dagen. Lyssna efter vad domaren säger, eller fråga assistenten om det finns några frågor.


Viktigt att komma ihåg är att en utställd katt inte får lämna utställningen innan den stänger, såvida man inte fått ett skriftligt tillstånd av utställningsledningen, eller att det är en utställning som tillåter tidig hemgång. 


Lycka till!

SE*Odontassen