Välkommen till goda råd sidan.  Mycket att tänka på när man skaffar katt.

Läs noga, du kan behöva denna info fortare än du anar.

När man skaffar en katt så är det första man bör fundera över, är du en lämplig kattägare? En katt är ett underbart sällskap i 10-20 år och ger mycket kärlek till sin familj men det innebär också ett ansvar. Det är ditt ansvar att katten trivs. Visserligen sover katten ca 16 timmar per dygn men den behöver även sällskap och sysselsättning. Om du periodvis är hemma lite kommer katten att få för dålig stimulans. Du kanske då skall överväga om du bör  skaffa  katt, eller alternativt  skaffa två katter eftersom de då ger varandra sällskap och sysselsättning vid de tidpunkter då du är borta mycket.

Utevistelse

Ragdoll och Brittisk Långhår är utpräglade innekatter, de har avlats för att vara inne, eller i inhägnad rastgård, alternativt sele o koppel på promenad.  Katters instinkter gör att de allra flesta katter kommer att vilja gå ut om de har möjlighet till detta. De trivs med att jaga möss och insekter, utforska trädgården och klättra i träd. Har de en gång lärt sig att få gå ut är det svårt att vända dem och endast hålla dem inomhus. De vet då vad de saknar och kan lätt bli lite rastlösa inomhus. Har de däremot aldrig fått vara ute i någon större utsträckning vet de ju inte vad de går miste om och kommer då att tycka att de har bästa liv man kan önska

Har man möjlighet att låta sin katt att vistas  i en inglasad eller innätad balkong eller altan är det toppen för en liten kisse, kanske kan man investera i en sele och ett koppel och leta sig till ett grönområde för att låta dem gå. Det kräver en liten inlärningsperiod för en katt att acceptera att gå i koppel men ger du det lite tid så brukar det gå bra.


Sjukdomar

Det finns en rad sjukdomar en katt kan råka ut för men för att vara kattägare behöver man inte kunna alla dessa. Viktigast är att hålla koll på sin katt och se hur den beter sig och om man sedan upptäcker något onormalt eller att den förändrar sitt beteende, då får man ta kontakt med sin veterinär.  En frisk katt hostar eller väser inte då den andas. Den har inte svårt för att bajsa, eller ihållande diarré. En frisk katt har inga parasiter i pälsen utan har en glansig och fin päls. Den tappar inte  vikt utan anledning och har inte kräkningar. Även en sådan sak som att katten plötsligt kissar och eller bajsar utanför lådan kan vara sjukdomsrelaterat ex. urinvägsinfektion, men kan också vara protest mot något i omgivningen.

Om något av det här är det bäst att ta katten till veterinären.

Våra katter är hälsotestade, scannade hjärtan, för att kontrollera sjukdomen HCM, även Dna testade för njursjukdomen Pkd. 

Skaffa inte en katt enbart till barnen, även om det är mycket bra för ett barn att lära sig umgås och ta hand om en katt. Det är alltid du som vuxen som skall se till att katten får mat och vatten, att vaccinationer utförs,  och att skaffa kattvakt då ni åker på semester.

Att skaffa katt innebär inte enbart att ni får kärlek och sällskap av er nya familjemedlem. Att leva med djur ger friskare människor då de har en avstressande effekt i vår tids stressade samhälle. Djurägare har lägre blodtryck och löper en mindre risk att drabbas för hjärtinfarkt. Barn mognar fortare, får bättre självförtroende och känner större socialt ansvar om de får umgås med djur. Även depressioner är mindre vanliga hos människor med husdjur.

När ni väl bestämt er för att skaffa en katt, kontakta en seriös uppfödare av aktuell ras, så kommer ni att få många trevliga år med er nya familjemedlem             

Kattens  toalett  bör bestå av en plastlåda som är lätt att tvätta ren och med någon form av kattsand inuti. Det finns många olika sorters kattsand att köpa och man kan prova sig fram för att se vilken man gillar bäst.  Här använder vi Greewoods Bentonite sand, klumpar bra, tar bort lukt på sekunden, dammar inte. Finns att köpa på Zooplus.se  Finns också en bra sand som heter Golden Grey, olika sorter. Vi har även testat Tigrino, finns i olika utförande. Katter brukar finna sig i vilken sand man  än  väljer  men det är  viktigt att hålla kattlådan ren annars är risken stor att de sätter sig någon annanstans. Och ett sådan beteende kan  vara  svårt att ta bort då de en gång börjat.  Tilläggas bör kanske att vissa katter som vant sig vid en viss sorts kattsand inte alltid uppskattar när deras ägare byter sort på kattsanden, vilket i vissa fall också ger sig uttryck i att de inte använder sin låda. Man kan då pröva att blanda i lite av den gamla sorten och lite av den nya i en övergångsperiod, för att se om katten kan lära sig att acceptera den nya sanden.


Pälsvård

Borste eller kam behövs till långhårskatter. Visserligen kommer de att göra mycket av pälsvården själva genom  tvättning som tar flera timmar per dag men genom att borsta igenom pälsen dagligen kan man undvika att få dessa tovor som inte går att lösa utan att klippa loss dem. Dessutom samlas ju allt löst hår i borsten istället för i magen på katten vilket ger betydligt färre hårbollar att kräkas upp. Tips! En mirakelkam kommer igenom pälsen, och man kan upptäcka tovor direkt

Många katter behöver normalt sett inte badas då de vårdar sin päls bra själva men  ibland  händer det att de inte klara att hålla sin päls ren. Har man en långhårskatt  behöver den hjälp med att hålla sig ren o fräch  så  det är klokt att lära katten att bli badad redan som liten. Någon grad varmare vatten än till människor och ett speciellt kattschampo som är milt och bra. Går bra med hundschampoo också.  Glöm inte att skölja mycket noga. En katt som tidigt lärt sig badas står snällt utan protester i duschen.

Håll även rent öronen på din katt genom att använda en vanlig bomullstops och försiktigt göra rent i ytterörat. Men aldrig ner i hörselgången utan bara i den yttre delen av öret. Det finns även öronrengöring att köpa. Främst utekatter drabbas lätt av öronskabb.Transport, sovplats o leksaker


Transportbur skall man ha när man transporterar sin katt. Man ska aldrig ha en lös katt inne i bilen då de kan skapa olyckor. Dessutom känner sig katten ofta trygg i sin bur och kan lättare koppla av då man är ute och reser.

Vad det gäller sovplats så väljer katten oftast själv sin plats.  Det finns en uppsjö av sovkorgar och dylikt att köpa men detta är inget man behöver införskaffa direkt. Om man skall åka bort är det en fördel att ta med kattens favoritkorg eller bur med  handduken eller filten otvättad kvar inuti så katten får sin trygga plats med sin egen doft.

Sist men inte minst alla dessa leksaker som finns att köpa till din katt. Det finns mycket saker som katterna tycker är kul men ofta hittar de saker hemma som är minst lika roliga att leka med, pennor, toarullar,  mm. Man skall inte underskatta det där enkla snöret med papperstussen i änden som katten oftast tycker är jättekul gång på gång. Tänk  på att garnnystan och andra saker som katten gärna äter upp  kan bli direkt farligt för katten, då de stoppar upp i tarmen och katten kan bli sjuk. Men glöm inte att det är jättebra att stimulera den vuxna katten till lek och rörelse! 

Utrustning

Går man in i en djuraffär så finns det massor med utrustning och tillbehör till katt. Men det är långt ifrån allt som man behöver från början. Vissa saker behöver dock finns på plats då katten kommer till sitt nya hem.

Klösbräda: Någon form av klösbräda bör finnas till katten då de vässar sina klor. Annars är risken stor att den väljer någon möbel istället, vilket kanske inte blir så uppskattat.  Det finns klösbrädor i alla prisklasser, från de allra enklaste i papper till stora klätterställningar med klösbräda på.  Det kan vara bra att välja ett material av sisalrep el. dylikt som har bättre hållbarhet samt att ha klösbrädan stående så de kan ställa sig på bakbenen och vässa sina klor. Gärna en med sovplats på då katten ofta gillar att ligga lite högt.  Finns bra klösträd på Zooplus.se  Titta på Naturalserien, ganska billiga

Klipp klorna när de börjar bli långa, bara den yttersta toppen på klon, hellre lite o ofta så blir också katten van vid denna hantering Lättast är att använda en kloklipp, samma som till människor.

I Apoteket bör finnas ögondroppar, örondroppar, rondeller, klorhexidin att rengöra sår kan även användas på svarthaka som är en sort kattavne, små svarta prickar på hakan, tvätta med klorhexidin. , Fortiflora, främjar goda magbakterier. Prokolin om katten får diarre. Ett kosttillskott i pasta form. 

Mat:

Katter är bytesdjur och får i vilt tillstånd i sig kött, ben, brosk och tarminnehåll med grönsaker. Genom att köpa ett färdigt fullfoder så kommer katten att få i sig alla nödvändiga näringsämnen på ett för katten balanserat sätt. Katter skall inte äta ensidig kost som t.ex. enbart vegetabilier eller räkor och oxfilé. Sådan mat är endast som en extra smakbit utöver den vanliga maten. Genom den animaliska kosten får katten i sig den nödvändiga aminosyran  taurin. Utan taurin kommer kattens näthinna att bli förstörd och katten blir på sikt blind. Om man ger sin katt hundmat är risken stor att detta sker, så tänk därför på att ge din katt rätt foder. Fullfoder finns både som burkmat och som torrfoder, men det är att rekommendera att ge den vuxna katten torrfoder som bas. Genom att ge hårdtuggad mat minskar man väsentligt risken för tandsten. Katter har även olika behov i olika skeden av livet t.ex. kattungar och dräktiga honor behöver annat foder.  I dagens samhälle är det inte bara vi människor som lider av fetma. Det blir bara fler och fler även hundar och katter som drabbas av detta. Det är vi som ägare som skall se till våra katters bästa och att mata sina djur på ett sätt som gör att de blir överviktiga. Skulle katten bli ohälsosamt tjock så bör man tänka på att ge  mindre godis och gärna  ett ligtfoder för att få katten ska må så bra som möjligt.

Friskt vatten skall alltid finnas tillgängligt i en skål. Mjölk är det många katter som inte tål. Vill man ändå ge sin katt något extra kan man ge den lite grädde utblandat med vatten.       

Man kan även ge färskfoder, som Tex Musch, frysta köttbullar med enbart kött, den gula påsen är bäst.                                                                             

Kattungar har ingen medfödd erfarenhet hur världen ser ut och känns. De måste göra sina egna erfarenheter nämligen genom att känna på och röra vid. Därför är t ex spisen med sina heta plattor, liksom toaletten farliga områden  för en liten kisse. Små kattungar kanske inte kan ta sig upp så fäll alltid ner locket. Kolla också tvättmaskin och tumlare och diskmaskin innan start.

Ha alltid tvättmaskinen stängd, lägg i tvätten när den ska tvättas, då riskerar man inte att katten ligger i maskinen när man startar.  Detta är oerhört viktigt, då katter dör i tvättmaskiner. 

Låt inte sladden till strykjärnet hänga från strykbrädan, hoppar kattungen upp på sladden o får strykjärnet i huvudet så,,,,,,,,,

Häng upp persiennsnören på gardinstången, händer olyckor med hängande persiennsnöre där kattungen har strypts. 


Försäkring, vaccination och avmaskning

Försäkring på katten är relativt billigt i förhållande vad det kan kosta dig om katten blir sjuk eller skadad.  Att inte ha råd att hjälpa sin sjuka katt är väl ingen situation vi djurägare vill hamna i.

Våra katter är försäkrade i Sveland, er kattunge har en försäkring som ni kan överta om ni vill. Katterna är Doldafel försäkrade i 3 år i Sveland. Man skall förutom bolag ta ställning till vilken form av försäkring man behöver i form av veterinärförsäkring, livförsäkring och uppfödarförsäkring. För de allra flesta är det viktigaste att ha en veterinärförsäkring som hjälper till vid olyckor och sjukdomar. Då man köpt en raskatt kanske man även vill teckna en livförsäkring så att man har någon ersättning då katten tragiskt kan förolyckas. Oavsett vad man väljer är det klokt att ringa runt bland försäkringsbolagen och jämföra premier och självrisker samt vilka undantag och vilka övriga villkor som gäller. De olika bolagen har även olika krav på vad som gäller vid införsäkring tex. ID-märkning och veterinärintyg.

Välj ett bolag där FORL/TR  ingår, en tandsjukdom som är ganska vanlig, börja med att borsta tänderna på din kattunge när ni kommer hem, så har den vant sig när de permanenta tänderna kommer.

Katten skall årligen till veterinären för vaccination mot kattpest och kattsnuva. I samband med den årliga vaccinationen kan man be veterinären att även kolla ev. tandsten på katten.

Katter som går ute har ett mycket högre masktryck än de som endast är inne. Innekatter behöver inte avmaskas, om man ändå misstänker mask, kan man köpa testpaket på Apoteket " Kolla Masken" 

Sinnen

Katten har en stor hjärna i förhållande till kroppen. Katter som stimuleras utvecklar dessutom större hjärnor. Kattens sinnen fungerar mycket bra och de har tex. ett helt annat tidsbegrepp än en hund har. En hund blir ju lika glad oavsett om man har varit borta i 10 minuter eller 5 timmar, katten däremot kommer att behandla dig olika beroende på hur länge du har lämnat den ensam.


Hörsel hos katter är  mycket bättre än både människors och hundars. Den välutvecklade hörseln behöver katten då den ligger på lur och lyssnar för att hitta sitt byte. De lyssnar även när de sover för att kunna vakna på mindre än en sekund om något händer. Hörseln försämras redan från 5 års ålder.


Luktsinnet hos katten är väl utvecklat. De sätter gärna sin egen doft på sina familjemedlemmar genom att stryka sig mot dem. Katter kan genom att lukta på maten, veta hur den kommer att smaka.


Synen hos katten är mycket bra, även i mörker ser katten bra, dock ser de inte färger lika bra som oss människor.


Ja det finns mycket att lära sig av dessa härliga självständiga varelser. Katten är en härlig familjemedlem så skaffa en liten kisse om du har tid o lust. Jag tror inte du kommer att ångra dig!


Mat


Våra Kattungar har ätit Royal Canin Baby Cat, o Kitten. Bozita, både torrt och mjukt. 

Torrt brukar stå framme så de kan äta lite när de vill.

Men låt gärna kattungen smaka på annan lämplig mat. Var bara försiktig när de är så här små så den inte blir dålig i magen. Strö på Fortiflora som främjar goda magbakterier.

Små kattungar har känslig mage. Aldrig kylskåpskall mat. Det finns många olika sorters burkmat och torrfoder att välja på. Köp alltid kvalitetsfoder i djuraffär eller hos veterinären.

En vuxen katt ska ha fri tillgång på torrfoder, och få blötmat morgon o kväll, främst för vätskans skull. 

Du kan även koka torsk eller sej som brukar uppskattas. Rå strömming är den enda råa fisk du får ge den. Nötfärs, en liten klick smör, leverpastej, kokt skinka och räkor till fest brukar vara en uppskattad godsak. Ge inte katten rå äggvita eller köttfärs av gris. En skål med friskt vatten skall alltid stå framme.

Torrfoder som köpts i varuhus ska ges med försiktighet,med tanke på risken för urinsten, främst hos hankatter.

Torrfoder som köpts i djuraffär eller veterinärer är oftast avsett att förhindra urinsten. Håll alltid matskålar och redskap rena. Ge inte katten mat som är avsedd för hundar eller andra husdjur. 

Kattungen är testad med Kolla masken innan leverans, mask o gardia.Tänk långsiktigt - en katt kan leva i 20 år så du måste noga överväga om du kan ta på dig det ansvaret.

Tänk på att en katt kostar - den ska ha mat, kattsand, årlig vaccination och eventuella andra veterinärbesök, leksaker och försäkring.

Kontrollera innan köpet att ingen i hushållet är allergisk mot katt.

Fundera över hur du ska göra om du vill åka på semester - finns någon som kan vakta katten eller har du möjlighet att betala för kattpensionat?


Lycka till med din nya familjemedlem